Studiuesit në Universitetin e Kentucky besojnë se një gjen i caktuar i bën përbërësit në disa perime me shije veçanërisht të hidhur për disa njerëz, kështu që ata shmangin perime ushqyese, të shëndetshme për zemrën si brokoli, lakrat e Brukselit dhe lakrat e tjera. Individë të tillë mund të kenë gjithashtu një ndjeshmëri të ngjashme me çokollatën e errët, kafen dhe birrën.
Njerëzit lindin me dy kopje të një gjeni të shijes të quajtur TAS2R38. Ata që trashëgojnë dy kopje të variantit të quajtur AVI nuk janë të ndjeshëm ndaj hidhërimit të këtyre kimikateve. Por ata që trashëgojnë një kopje të AVI dhe një kopje të PAV janë veçanërisht të ndjeshëm dhe i shohin këto ushqime të hidhura.

Tonia Reinhard, një pedagoge e vjetër në Wayne State University në Detroit dhe drejtoreshë kursi për ushqimin klinik në shkollën e mjekësisë të universitetit, tha se është intriguese që studiuesit e Universitetit të Kentucky identifikuan rajone gjenetike që lidhen me shijen që mund të ndikojnë në zgjedhjet e ushqimit të një personi dhe potencialisht të ndikojnë te zhvillimi i sëmundjeve të caktuara kronike.

“Meqenëse frutat dhe perimet përmbajnë shumë fitonutrientë dhe lëndë ushqyese thelbësore që mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe dëmtimin oksidativ – dy proçese kryesore dëmtuese të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare, kancerin, diabetin dhe sëmundjet e tjera kronike – gjithçka që ndikon në marrjen dietike të këtyre ushqimeve mund të ndikojë në zhvillimin e sëmundjeve.

Ajo shtoi se njerëzit duhet të mbajnë mend se perceptimi i shijes njerëzore është një proçes kompleks, i cili preket nga shumë ndryshime.

“Eshtë e nevojshme për individët të përpiqen të kuptojnë preferencat e tyre dhe kur janë jo të shëndetshëme, të përdorin funksionin e tyre njohës për të tejkaluar disa prej tyre,” tha ajo.

Annie Mahon, një dietologe e regjistruar në Universitetin Indiana-University Purdue Indianapolis, e quajti studimin e gjeneve që ndikon në preferencat e shijes.

“Këto perime janë burime të mira të fibrave, folateve, si dhe vitaminës C dhe K”, tha Mahon. “Këto lëndë ushqyese janë të rëndësishme për të mbajtur një sistem të shëndetshëm të tretjes dhe imunitetit, si dhe shëndetin e zemrës.”

Ajo tha se opsionet për individët me këtë gjenotip mund të përfshijnë gatimin e perimeve.

“Kjo mund të zvogëlojë hidhërimin dhe për këtë arsye zbulohet se ka një shije të pranueshme,” tha ajo. “Ose individët duhet të gjejnë burime të tjera të atyre lëndëve ushqyese që duhet të jenë mjaft të lehta për tu bërë pasi që ka shumë mundësi të tjera.”

Mahon tha se është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend që zvogëlohet ndjeshmëria e shqisave të shijes ndërsa plakemi.

Duis ornare purus dui, ac pellentesque sapien varius ac. Curabitur luctus interdum arcu a gravida. Pellentesque pretium risus non eros consectetur vehicula egestas quis arcu. Nulla a est massa. Nullam id odio in eros egestas commodo nec eget lorem. Proin auctor bibendum velit, ut dapibus orci laoreet ut. Aliquam bibendum elementum tortor, in pretium enim venenatis sed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque molestie eu ligula vitae pulvinar. In nisl ipsum, viverra vitae porttitor et, euismod et risus. Nunc efficitur eros sit amet mattis lacinia. Sed at massa consequat, fermentum massa nec, dignissim massa.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top